Závěrečné zkoušky
DŮLEŽITÉ INFORMACE K ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM - PODZIM 2025
VÝSLEDKY ZÁVĚREČNÝCH ZKOUŠEK JARO 2025
Na konci třetího ročníku žáci tříletých učebních oborů skládají státní závěrečnou zkoušku, která se skládá ze tří částí.
Písemná část
Témata písemné závěrečné zkoušky jsou generovány bankou úkolů Národního ústavu pro vzdělávání, kdy následně ředitel školy přidělí každému žáku jedno téma. Tato zkouška trvá nejdéle 240 minut. Ke každému tématu jsou vždy vypracována kritéria a pravidla hodnocení, kterými se vyučující, kteří tyto práce opravují, řídí.
Praktická část
U praktické části vybere ředitel školy minimálně 1 téma, pokud vybere více témat, žáci si téma losují. Žáci konají praktickou závěrečnou zkoušku nejdéle 3 dny, v jednom dni trvá zkouška nejvýše 7 hodin.
Ústní část
Pro ústní zkoušku obsahuje jednotné zadání 30 témat, ze kterých ředitel školy vybere pro závěrečnou zkoušku nejméně 25 a žák si jedno téma vylosuje. Příprava ke zkoušce trvá 15 minut a vlastní zkouška trvá také 15 minut. Součástí ústní zkoušky je i podotázka z obecného přehledu ze světa práce. Směřuje k ověření toho, zda mají žáci základní přehled o běžných problémech pracovního a občanského života, a nejsou zaměřeny pouze na paměťové osvojení teoretických vědomostí.
V případě úspěšného zvládnutí všech tří částí získají výuční list.
Seznam oborů
Písemná část
Žáci učebního oboru Kuchař-číšník skládají písemnou závěrečnou zkoušku z předmětů Technologie, Stolničení, Potraviny a výživa, Ekonomika, Profesní etika a Organizace práce v provozu.
Praktická část
Praktická část závěrečné zkoušky začíná pro žáky tohoto učebního oboru již v lednu, kdy si vylosují téma Samostatné odborné práce. Tato práce je součástí závěrečné zkoušky. Žáci dle zadané osnovy vypracovávají písemnou dokumentaci ke stanoveným tématům. Témata jsou každý rok jiná, stanoví je vždy Národní ústav pro vzdělávání. Na vypracování práce mají žáci 2 měsíce. V rámci praktické zkoušky probíhá vlastní výroba a prezentace kuchařského výrobku, předvedení výseče tabule navržené v Samostatné odborné práci, obhajoba práce a komunikace k tématu v cizím jazyce. Žáci připravují hlavní pokrm s přílohou (10 porcí), obsluhují v běžném provozu a musí prokázat odbornou dovednost (např. flambování palačinky). Hodnocení a klasifikace probíhá v souladu s pravidly, která jsou součástí jednotného zadání.
Ústní část
Ústní závěrečnou zkoušku skládají žáci z předmětů Technologie, Stolničení nebo Potraviny a výživa. Žák si téma vylosuje. Podotázka je z obecného přehledu ze světa práce.
Další informace o oboru
Více informací o oboru Kuchař-číšník naleznete zde .